Wzmocnienie odporności jest bardzo ważne, by nasz organizm, który narażony jest na różne infekcje, mógł sam się przed nimi bronić. Gdy zaatakują nas wirusy i bakterie, do walki staje cały układ immunologiczny. Składa się między innymi z:
  • Szpiku kostnego – to właśnie w szpiku kostnym powstają limfocyty. Limfocyty B są odpowiedzialne za odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał.        
  • Grasicy – odpowiada między innymi za liczebność limfocytów T.
  • Śledziony – ma między innymi udział w tworzeniu limfocytów.
  • Węzłów chłonnych – filtrują i wytwarzają przeciwciała.
  • Migdałków – pierwsza linia obrony systemu odpornościowego.
Układ odpornościowy to również bariery przeciwinfekcyjne: skóra, błony śluzowe, płyny ustrojowe.

Poznaj sposoby na poprawienie całego układu odpornościowego:

  1. Sen – brak wypoczynku i przemęczenie pracą, stres prowadzą do osłabienia całego organizmu, a w konsekwencji również układu odpornościowego. Należy spać około 8h na dobę, w ciemności i ciszy.
  2. Ruch – dotlenia organizm i wpływa pozytywnie na odporność. Szczególnie pozytywny wpływ ma aktywność na świeżym powietrzu i na słońcu. Jednak należy zwrócić szczególną uwagę na jakość powietrza, zapylenie, zanieczyszczenie, smog. Np. biegając w mieście, w którym jest duże zanieczyszczenie wdychamy nawet trzy razy więcej pyłów niż podczas spokojnego marszu.
  3. Zrezygnuj z używek typu mocna kawa, alkohol – wypłukują z organizmu witaminy i minerały np. magnez, osłabiając w ten sposób odporność. Jeżeli wiesz, że masz niedobory magnezu możesz sięgnąć po produkty Biofarmacji: BIO MAGNEZ B6 PREMIUM z witaminą B6, BIO MAGNEZ Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA z witaminą B6 i B12BIO MAGNEZ 300mg i BIO MAGNEZ 500mg. Dodatkowo używki mogą zmniejszać wchłanialność witamin i minerałów.
  4. Zdrowa dieta – dieta powinna być zdrowa i zbilansowana, nastawiona w pełni na odżywienie naszego organizmu, dostarczenie różnorodnych witamin, mikro i makroelementów. Polecane przez dietetyków produkty to: ryby, mięso, nabiał, kasze, ryż, jajka, orzechy, warzywa i owoce. Pomocne są zwłaszcza kwaśne owoce, świeże warzywa, kiszonki i inne produkty fermentowane. Jeżeli masz świadomość niedoborów mineralnych w swojej diecie, warto pomyśleć o takim jej ułożeniu aby w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu. Dodatkowo możesz wspomóc się naturalną suplementacją produktami Biofarmacji.
  5. Ryby, tran – zawierają kwasy omega - 3 i omega – 6, które pomagają produkować cząsteczki przeciwzapalne i wspierają pracę układu odpornościowego.
  6. Spożywanie naturalnych produktów wspierających odporność – przykładem takiego produktu jest czosnek, który działa hamująco na rozwój bakterii i może skracać czas infekcji zapobiegając powikłaniom bakteryjnym, miód, aloes, jeżówka, chrzan.
  7. Spożywanie produktów i składników probiotycznych i prebiotycznych – do pierwszych zaliczamy jogurty, do drugich np. szparagi i cykorię.
  8. Odpowiednie nawodnienie – pamiętaj o tym, że najlepszym napojem jest woda. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem o wodzie – Woda – źródło zdrowia. Żeby podczas swojego codziennego nawodnienia dostarczyć niezbędne minerały, można rozpuścić w butelce preparat mineralny w proszku np. bioMULTIMINERAŁY i D3.
  9. Unikanie osób potencjalnie zarażonych – jeżeli jest taka możliwość, najlepiej nie narażać się na potencjalne zagrożenie.
  10. Hartowanie – uaktywnia i usprawnia system immunologiczny. Można hartować się np. poprzez naprzemienny ciepły i chłodny strumień prysznica lub poprzez kończenie prysznica chłodną wodą, spanie w chłodniejszej temperaturze. Hartowanie należy przeprowadzać od najmłodszych lat i stopniowo przyzwyczajać do niego organizm.  
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z cyklem artykułów o odporności, które ukazywać się będą na naszym blogu co czwartek. Rozwinięte zostaną wszystkie punkty występujące w powyższym wpisie, a każdy sposób zostanie dokładnie omówiony. Zbudujmy razem lepszą odporność!  
23 marzec, 2020 — Katarzyna Wychowanek