Blog Biopharmacia
Przyswajalność magnezu, a substancje antyodżywcze CZ.II
Przyswajanie magnezu z diety jest na poziomie ok 50%. Proces przyswajania magnezu mogą zakłócać składniki pożywienia. Zaliczamy do nich tzw. antyodżywcze substancje: błonnik nierozpuszczalny, szczawiany, fityniany oraz fosforany. Szczawiany to związki obecne w zielonych roślinach takich jak szpinak, który wskazuje się jako źródło magnezu. Z kolei fityniany i błonnik nierozpuszczalny to składnik pełnoziarnistych zbóż (w tym zbóż bogatych w magnez). Fosforany zawarte są w przetworzonej żywności (napoje gazowane, wyroby wędliniarskie). Poziom wchłaniania magnezu może również obniżyć duża ilość tłuszczu w posiłku, gdyż tworzą się kompleksy magnezowo – tłuszczowe, które nie są wchłaniane.
Magnez – co powinniśmy o nim wiedzieć? CZ.I
Kolagen - najważniejsze białko strukturalne
Kolagen można odnaleźć w każdym fragmencie ludzkiego ciała – skóra, kości, zęby, mięśnie, stawy, więzadła, naczynia krwionośne, rogówka, wiele narządów (jelita, macica, wątroba). Dlatego też, można śmiało powiedzieć, że jest najważniejszym białkiem strukturalnym. Stanowi ok. 30% wszystkich białek organizmu.
Aktualnie znanych jest 29 rodzajów kolagenu występujących w żywych organizmach (oznaczone są one cyframi rzymskimi od I do XXIX). Z punktu widzenia dietetycznego najważniejsze są kolagen typu I, II i III.