Substancje dodatkowe stosowane w żywności mogą być naturalne lub sztuczne, otrzymane w wyniku syntezy chemicznej. Głównymi powodami stosowania dodatków jest chęć przedłużenia trwałości produktu, zapobieganie jego zepsuciu, które jest działaniem różnych drobnoustrojów, poprawa smaku, koloru, zapachu produktu, a także w celu usprawnienia procesów technologicznych. 

Ulepszacze to:
  • Barwniki (na przykład karmin),
  • Substancje smakowe i zapachowe (np. glutaminian sodu),
  • Przeciwutleniacze (np. kwas askorbinowy),
  • Substancje konserwujące czyli tzw. konserwanty (np. benzoesan sodu),
  • Stabilizatory (np. lecytyna).
Czy alergicy mogą jeść produkty z konserwantami i innymi ulepszaczami?

U osób, których układ odpornościowy jest bardzo wrażliwy, substancje dodatkowe mogą wywoływać reakcje alergiczne. Testy alergiczne wykonywane są na konkretne produkty i nie ma fizycznej możliwości przebadania ich wszystkich, a ponadto wszystkich możliwych dodatków do żywności.

Alergicy często prowadzą diety eliminacyjne, dbają aby ich dieta była odpowiednio dobrana i przestrzegana, ale często zdarza się też, że wprowadzają do niej produkty wysokoprzetworzone lub „pryskane” owoce i warzywa. Narażają w ten sposób swój organizm na nowe, potencjalne alergie, które mogą powstać przy ekspozycji nadwrażliwego układu na sztuczne dodatki.

Jakie reakcje alergiczne mogą wystąpić?

Substancje konserwujące często wpływają na nasilenie alergii pokarmowej (wzdęcia, wymioty, biegunki, bóle brzucha)j i oddechowej (zaostrzenie nieżytu błony śluzowej nosa, astmy, kaszel). Najczęściej jednak uczulenie przyjmuje postać zmian skórnych (pokrzywka, świąd, wysypka).

Mogą też wystąpić inne objawy takie jak: bóle mięśni i stawów, uderzenia gorąca, obrzęk naczynioworuchowy, zmęczenie, osłabienie, migrena, arytmia, problemy z koncentracją, zmiany nastrojów. Objawy powyższe mogą oczywiście świadczyć o innych chorobach, jednak poszukując przyczyn ich występowania, należy wziąć też pod uwagę alergię lub nietolerancję na dodatki zawarte w żywności.

Które dodatki najczęściej uczulają?

Najbardziej uczulającym dodatkiem do żywności jest konserwant poprawiający trwałość produktów spożywczych -  benzoesan soduposiadający oznaczenie E211.

Kolejny konserwant uznany za wysoce alergogenny to sorbinian potasu posiadający oznaczenie E202. Występuje w żywności i kosmetykach.

Glutaminian sodu, potasu i wapnia to substancje wzmacniające smak i zapach potraw. Są silnie uczulające i występują w zupkach chińskich, sosach w proszku, sosach sojowych, wędlinach i konserwach.

Barwniki spożywcze – nie tylko uczulają, ale mogą też powodować nadpobudliwość psychoruchową u dzieci. (Badanie Warner 2004r. dotyczące wpływu barwników i benzoesanu sodu zawartych w żywności na dzieci w wieku przedszkolnym).

Na przykład:
  • tetrazyna (E102), arnota (E160b),
  • żółcień chinolinowa (E104),
  • żółcień pomarańczowa (E 110),
  • koszenila (E 120),
  • azorubina (E 122),
  • amarant (E 123),
  • czerwień koszenilowa (E 124).
Przeciwutleniacze:
  • Butylohydroksyanizol (BHA),
  • Butylohydroksytoluen (BHT)
Stabilizatory:     
  • Lecytyna sojowa posiadająca symbol E322 ma naturalne pochodzenie. Jest jednak silnie uczulającym dodatkiem do żywności. Wykorzystywana jest jako środek emulgujący w produktach typu czekolada, majonez, sosy.
  • Gumy – guar, ksantanowa, karaginian.
Jak unikać dodatków w żywności i suplementach?

Bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet wszystkich produktów, które kupujemy. Warto kupować żywność ze sprawdzonego źródła, a także wybierać tę mniej przetworzoną, unikać dań gotowych. Jeżeli w składzie produktów występują substancje konserwujące, lepiej zastąpić je produktami, które tych konserwantów nie zawierają.

Szczególnie uważać muszą alergicy, bo choć substancje dodatkowe występujące w żywności zostały przebadane i dopuszczone do użytku, to jednak mogą nasilać występujące alergie lub powodować inne dolegliwości.

Jeżeli szukamy dla siebie suplementów diety warto mieć na uwadze, że produkty BioPharmacia nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, sztucznych barwników ani dodatkowych substancji technologicznych. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dla dzieci.

Preparat magnezowy, o bardzo prostym składzie z firmy BioPharmacia to: bioMagnez 300mg i bioMagnez 500mg. Jedynym składnikiem jest cytrynian magnezu pochodzący z wód Morza Martwego.

Preparat potasowy to: bioPotas 750mg. Jedynym składnikiem jest cytrynian potasu, żadnych dodatkowych konserwantów czy innych „ulepszaczy”.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z całą ofertą produktów BioPharmacia.
ałości produktu, zapobieganie jego zepsuciu, które jest działaniem różnych drobnoustrojów, poprawa smaku, koloru, zapachu produktu, a także w celu usprawnienia procesów technologicznych.

Ulepszacze to:
  • Barwniki (na przykład karmin),
  • Substancje smakowe i zapachowe (np. glutaminian sodu),
  • Przeciwutleniacze (np. kwas askorbinowy),
  • Substancje konserwujące czyli tzw. konserwanty (np. benzoesan sodu),
  • Stabilizatory (np. lecytyna).
Czy alergicy mogą jeść produkty z konserwantami i innymi ulepszaczami?

U osób, których układ odpornościowy jest bardzo wrażliwy, substancje dodatkowe mogą wywoływać reakcje alergiczne. Testy alergiczne wykonywane są na konkretne produkty i nie ma fizycznej możliwości przebadania ich wszystkich, a ponadto wszystkich możliwych dodatków do żywności.

Alergicy często prowadzą diety eliminacyjne, dbają aby ich dieta była odpowiednio dobrana i przestrzegana, ale często zdarza się też, że wprowadzają do niej produkty wysokoprzetworzone lub „pryskane” owoce i warzywa. Narażają w ten sposób swój organizm na nowe, potencjalne alergie, które mogą powstać przy ekspozycji nadwrażliwego układu na sztuczne dodatki.

Jakie reakcje alergiczne mogą wystąpić?

Substancje konserwujące często wpływają na nasilenie alergii pokarmowej (wzdęcia, wymioty, biegunki, bóle brzucha)j i oddechowej (zaostrzenie nieżytu błony śluzowej nosa, astmy, kaszel). Najczęściej jednak uczulenie przyjmuje postać zmian skórnych (pokrzywka, świąd, wysypka).

Mogą też wystąpić inne objawy takie jak: bóle mięśni i stawów, uderzenia gorąca, obrzęk naczynioworuchowy, zmęczenie, osłabienie, migrena, arytmia, problemy z koncentracją, zmiany nastrojów. Objawy powyższe mogą oczywiście świadczyć o innych chorobach, jednak poszukując przyczyn ich występowania, należy wziąć też pod uwagę alergię lub nietolerancję na dodatki zawarte w żywności.

Które dodatki najczęściej uczulają?

Najbardziej uczulającym dodatkiem do żywności jest konserwant poprawiający trwałość produktów spożywczych -  benzoesan soduposiadający oznaczenie E211.

Kolejny konserwant uznany za wysoce alergogenny to sorbinian potasu posiadający oznaczenie E202. Występuje w żywności i kosmetykach.

Glutaminian sodu, potasu i wapnia to substancje wzmacniające smak i zapach potraw. Są silnie uczulające i występują w zupkach chińskich, sosach w proszku, sosach sojowych, wędlinach i konserwach.

Barwniki spożywcze – nie tylko uczulają, ale mogą też powodować nadpobudliwość psychoruchową u dzieci. (Badanie Warner 2004r. dotyczące wpływu barwników i benzoesanu sodu zawartych w żywności na dzieci w wieku przedszkolnym).

Na przykład:
  • tetrazyna (E102), arnota (E160b),
  • żółcień chinolinowa (E104),
  • żółcień pomarańczowa (E 110),
  • koszenila (E 120),
  • azorubina (E 122),
  • amarant (E 123),
  • czerwień koszenilowa (E 124).
Przeciwutleniacze:
  • Butylohydroksyanizol (BHA),
  • Butylohydroksytoluen (BHT)
Stabilizatory:     
  • Lecytyna sojowa posiadająca symbol E322 ma naturalne pochodzenie. Jest jednak silnie uczulającym dodatkiem do żywności. Wykorzystywana jest jako środek emulgujący w produktach typu czekolada, majonez, sosy.
  • Gumy – guar, ksantanowa, karaginian.
Jak unikać dodatków w żywności i suplementach?

Bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet wszystkich produktów, które kupujemy. Warto kupować żywność ze sprawdzonego źródła, a także wybierać tę mniej przetworzoną, unikać dań gotowych. Jeżeli w składzie produktów występują substancje konserwujące, lepiej zastąpić je produktami, które tych konserwantów nie zawierają.

Szczególnie uważać muszą alergicy, bo choć substancje dodatkowe występujące w żywności zostały przebadane i dopuszczone do użytku, to jednak mogą nasilać występujące alergie lub powodować inne dolegliwości.

Jeżeli szukamy dla siebie suplementów diety warto mieć na uwadze, że produkty BioPharmacia nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych dodatków, ulepszaczy, sztucznych barwników ani dodatkowych substancji technologicznych. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dla dzieci.

Preparat magnezowy, o bardzo prostym składzie z firmy BioPharmacia to: bioMagnez 300mg i bioMagnez 500mg. Jedynym składnikiem jest cytrynian magnezu pochodzący z wód Morza Martwego.

Preparat potasowy to: bioPotas 750mg. Jedynym składnikiem jest cytrynian potasu, żadnych dodatkowych konserwantów czy innych „ulepszaczy”.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z całą ofertą produktów BioPharmacia.
29 marzec, 2020 — Katarzyna Wychowanek