Co warto wiedzieć o witaminie B12?
Witamina B12 czyli kobalamina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Została odkryta podczas badań nad niedokrwistością, gdy udało się zauważyć znaczącą poprawę symptomów po podaniu pacjentom wątróbki i czerwonego mięsa. Jej odkrycie, a w późniejszym czasie opisanie jej struktury, przyniosło badaczom uznanie świata naukowego i Nagrodę Nobla.
Według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 2.4 µg dla kobiet i mężczyzn, a także dla dziewcząt i chłopców od 13 roku życia. Różni się ono w zależności od grupy wiekowej – np. dla dzieci 1-3 wynosi 0,9 µg na dzień. Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. Odżywianie się zdrową, zbilansowaną i zróżnicowaną dietą zmniejsza ryzyko niedoborów.
Aktywne formy witaminy B12 wytwarzane są jedynie przez mikroorganizmy, a jej źródłem są głównie produkty odzwierzęce (czerwone mięso, jaja, sery żółte, mleko).
Cyjanokobalamina jest to stabilna forma witaminy B12, która jest najczęściej stosowana w suplementach diety. Ten rodzaj witaminy jest konwertowany już w organizmie ludzkim do aktywnej formy.
Jakie funkcje pełni witamina B12?
Witamina B12 pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę:
Jakie są objawy niedoborów witaminy B12?
Typowym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna, która powoduje nadmierne powiększenie czerwonych krwinek. Objawy to blada skóra i błony śluzowe, regresja błony śluzowej jamy ustnej, języka i jelit. Dodatkowo osłabienie, męczliwość, zawroty głowy. W późniejszym czasie następuje upośledzenie wchłaniania składników pokarmowych. Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Niedobór tej witaminy ma wpływ na uszkodzenia układu nerwowego: zaburzenia zmysłów, stany rozdrażnienia, lękowe, depresyjne, drętwienie rąk i nóg, brak apetytu, problemy z pamięcią, dezorientacja, opóźniony refleks, osłabienie koordynacji ruchowej i zdolności motorycznych. Zbyt mała podaż kobalaminy może zaburzyć proces miesiączkowania u kobiet i zwiększyć dolegliwości miesiączkowe. Sytuacja odwrotna czyli przyjęcie tej witaminy w dużych dawkach jest w większości przypadków zupełnie nieszkodliwe dla człowieka, ponieważ nawet przy spożyciu dużych ilości jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem.
Kto jest najbardziej zagrożony niedoborem witaminy B12?
Czynnikami ryzyka niedoborów kobalaminy są m.in.:
Połączenie w preparacie magnezu wraz z witaminą B6 i B12 wykazuje korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśnie, w tym na serce. Pomaga również zredukować uczucie zmęczenia i znużenia. Wzmacnia odporność i wspiera naturalne procesy regeneracji organizmu. Reguluje aktywność hormonalną i chroni układ nerwowy. Preparaty magnezowe z Biofarmacji, które zawierają witaminę B12 to: BIO MAGNEZ Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA zawierający 400 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg oraz BIO MAGNEZ B6 PREMIUM zawierający 300 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg. Produkty Biofarmacji są odpowiednie dla wegan i wegetarian, zawierają tylko składniki mineralne (magnez w wysoko przyswajalnej formie cytrynianu magnezu pozyskanego z Morza Martwego) i witaminy B6 i B12. Nie zawierają żelatynowych osłonek, występują w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie, soku, smoothie. Nie zawierają natomiast konserwantów, żadnych dodatkowych substancji technologicznych, barwników, substancji musujących czy poprawiających rozpuszczanie, nie zawierają cukru. Spełniają wszystkie normy wymagane przez EU jak również posiadają szereg certyfikatów.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem, farmaceuta, dietetykiem.
Według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi około 2.4 µg dla kobiet i mężczyzn, a także dla dziewcząt i chłopców od 13 roku życia. Różni się ono w zależności od grupy wiekowej – np. dla dzieci 1-3 wynosi 0,9 µg na dzień. Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. Odżywianie się zdrową, zbilansowaną i zróżnicowaną dietą zmniejsza ryzyko niedoborów.
Aktywne formy witaminy B12 wytwarzane są jedynie przez mikroorganizmy, a jej źródłem są głównie produkty odzwierzęce (czerwone mięso, jaja, sery żółte, mleko).
Cyjanokobalamina jest to stabilna forma witaminy B12, która jest najczęściej stosowana w suplementach diety. Ten rodzaj witaminy jest konwertowany już w organizmie ludzkim do aktywnej formy.
Jakie funkcje pełni witamina B12?
Witamina B12 pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę:
- odpowiada za przemiany węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe,
- uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości,
- zmniejsza ilość tłuszczów we krwi (lipidów), wpływa na funkcjonowanie karnityny, która dostarcza je do mitochondriów w komórkach, gdzie ulegają utlenieniu, a dzięki temu komórka uzyskuje energię,
- ma wpływ na pracę i wzrost mięśni,
- ułatwia przemianę żelaza,
- odgrywa ważną rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego,
- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, rdzenia kręgowego i całego układu nerwowego, ponieważ uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej chroniącej komórki nerwowe oraz neuroprzekaźniki nerwowe, których funkcją jest przenoszenie informacji pomiędzy komórkami,
- jest też niezbędnym składnikiem w wytwarzaniu tzw. „hormonów szczęścia” (serotonina, noradrenalina, dopamina) -zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji, obniżonego nastroju, zaburzeń snu, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi,
- oddziałuje również na układ kostny – szczególnie ważne dla rozwoju dzieci i dla kobiet w okresie menopauzy zagrożonych osteoporozą.
Jakie są objawy niedoborów witaminy B12?
Typowym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna, która powoduje nadmierne powiększenie czerwonych krwinek. Objawy to blada skóra i błony śluzowe, regresja błony śluzowej jamy ustnej, języka i jelit. Dodatkowo osłabienie, męczliwość, zawroty głowy. W późniejszym czasie następuje upośledzenie wchłaniania składników pokarmowych. Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Niedobór tej witaminy ma wpływ na uszkodzenia układu nerwowego: zaburzenia zmysłów, stany rozdrażnienia, lękowe, depresyjne, drętwienie rąk i nóg, brak apetytu, problemy z pamięcią, dezorientacja, opóźniony refleks, osłabienie koordynacji ruchowej i zdolności motorycznych. Zbyt mała podaż kobalaminy może zaburzyć proces miesiączkowania u kobiet i zwiększyć dolegliwości miesiączkowe. Sytuacja odwrotna czyli przyjęcie tej witaminy w dużych dawkach jest w większości przypadków zupełnie nieszkodliwe dla człowieka, ponieważ nawet przy spożyciu dużych ilości jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem.
Kto jest najbardziej zagrożony niedoborem witaminy B12?
Czynnikami ryzyka niedoborów kobalaminy są m.in.:
- zaburzenia wchłaniania i choroby układu pokarmowego,
- wrodzone zaburzenia metaboliczne,
- niezbilansowana dieta wegetariańska, wegańska,
- nadużywanie alkoholu,
- stosowanie niektórych leków (np. leków hamujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku),
- niedożywienie,
- podeszły wiek.
Połączenie w preparacie magnezu wraz z witaminą B6 i B12 wykazuje korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśnie, w tym na serce. Pomaga również zredukować uczucie zmęczenia i znużenia. Wzmacnia odporność i wspiera naturalne procesy regeneracji organizmu. Reguluje aktywność hormonalną i chroni układ nerwowy. Preparaty magnezowe z Biofarmacji, które zawierają witaminę B12 to: BIO MAGNEZ Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA zawierający 400 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg oraz BIO MAGNEZ B6 PREMIUM zawierający 300 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg. Produkty Biofarmacji są odpowiednie dla wegan i wegetarian, zawierają tylko składniki mineralne (magnez w wysoko przyswajalnej formie cytrynianu magnezu pozyskanego z Morza Martwego) i witaminy B6 i B12. Nie zawierają żelatynowych osłonek, występują w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie, soku, smoothie. Nie zawierają natomiast konserwantów, żadnych dodatkowych substancji technologicznych, barwników, substancji musujących czy poprawiających rozpuszczanie, nie zawierają cukru. Spełniają wszystkie normy wymagane przez EU jak również posiadają szereg certyfikatów.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem, farmaceuta, dietetykiem.