Rola warzyw w diecie
Warzywa dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według najnowszej piramidy żywienia warzywa i owoce powinny być najważniejszym składnikiem naszego menu.
Zalecenia piramidy żywienia odnosi się zawsze do osób zdrowych. Niektóre schorzenia wymagają ułożenia diety indywidualnej. Warzywa występują na drugim stopniu piramidy przygotowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, zaraz po aktywności fizycznej. Jako aktywność fizyczną rozumie się nie tylko sport i fitness ale również spacery, nordic walking, wchodzenie po schodach itp.
W naszej codziennej diecie powinno znaleźć się co najmniej 400g warzyw i owoców, podzielonych na pięć porcji, czyli występować najlepiej przy każdym posiłku. W praktyce warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę tego co jemy w ciągu dnia. Bardzo zwraca się uwagę na proporcje, ponieważ warzyw powinniśmy zjadać więcej niż owoców. Sugerowana proporcja to ¾ warzyw do ¼ owoców.
Korzyści zdrowotne
Warzywa są skarbnicą składników odżywczych, mineralnych i witamin. Zapewniają liczne korzyści zdrowotne mają korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym.
Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory np. raka jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu. Dodatkowo przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Ludzie, którzy odżywiają się zgodnie ze zdrową i zbilansowaną dietą z regularnym spożywaniem dużych ilości warzyw, maja szansę obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca: zmniejsza ryzyko udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki dużej zawartości błonnika może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca.
Warzywa bogate w potas mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, ponieważ utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, oraz pomagają w zmniejszeniu ubytku kości. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. ziemniaki, bataty, fasola jaś, pomidory, szpinak, botwina, soja, dynia zimowa, soczewica, fasola czerwona i groch łuskany.
Kwas foliowy zawarty w warzywach pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Kobiety które planują zajść w ciążę, oraz kobiety w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, powinny spożywać odpowiednią jego ilość, w tym produkty spożywcze i suplementy diety zawierające kwas foliowy. Prawidłowa podaż kwasu foliowego zmniejsza ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Źródłem kwasu foliowego są liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska, brukselka, nasionach soi, fasoli białej i grochu.
Warzywa w diecie odchudzającej
Warzywa zawierają małą ilość kilokalorii w przeliczeniu na porcję tych produktów, przyczyniają się więc do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Mogą też zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II. Produkty zawierające błonnik, jak np. warzywa, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii. Warzywa zawierają dużo wody i mało węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu.
Jeśli nie chcesz aby odchudzanie skończyło się niedoborami pokarmowymi, a co za tym idzie – osłabieniem, anemią, wypadaniem włosów, pogorszeniem cery to postaw na witaminy i składniki mineralne zawarte w warzywach.
Możesz też wspomóc się suplementacją. Najczęstszy niedobór minerałów podczas diety odchudzającej to: ·
Warzywa zwykle mają niską wartość energetyczną, choć zdarzają się takie, które zawierają skrobię i mają wyższy indeks glikemiczny. Należą do nich: ziemniaki, marchew gotowana, buraki, bób, kukurydza, groszek zielony, fasola. Warzywa strączkowe mają również wysoką zawartość białka, a co za tym idzie mają wyższą kaloryczność.
Najmniej kalorii mają: cebula, pomidor, ogórek, fasolka szparagowa, szparagi, szpinak, bakłażan, boćwina, cukinia, brokuły, kapusta, papryka, por, rzodkiewka, cykoria, dynia, kalafior, kalarepa, seler korzeniowy i naciowy.
W naszej codziennej diecie powinno znaleźć się co najmniej 400g warzyw i owoców, podzielonych na pięć porcji, czyli występować najlepiej przy każdym posiłku. W praktyce warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę tego co jemy w ciągu dnia. Bardzo zwraca się uwagę na proporcje, ponieważ warzyw powinniśmy zjadać więcej niż owoców. Sugerowana proporcja to ¾ warzyw do ¼ owoców.
Korzyści zdrowotne
Warzywa są skarbnicą składników odżywczych, mineralnych i witamin. Zapewniają liczne korzyści zdrowotne mają korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym.
Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory np. raka jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu. Dodatkowo przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Ludzie, którzy odżywiają się zgodnie ze zdrową i zbilansowaną dietą z regularnym spożywaniem dużych ilości warzyw, maja szansę obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca: zmniejsza ryzyko udaru i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki dużej zawartości błonnika może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca.
Warzywa bogate w potas mogą zmniejszać ryzyko nadciśnienia, ponieważ utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Zmniejszają ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, oraz pomagają w zmniejszeniu ubytku kości. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. ziemniaki, bataty, fasola jaś, pomidory, szpinak, botwina, soja, dynia zimowa, soczewica, fasola czerwona i groch łuskany.
Kwas foliowy zawarty w warzywach pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Kobiety które planują zajść w ciążę, oraz kobiety w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, powinny spożywać odpowiednią jego ilość, w tym produkty spożywcze i suplementy diety zawierające kwas foliowy. Prawidłowa podaż kwasu foliowego zmniejsza ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Źródłem kwasu foliowego są liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska, brukselka, nasionach soi, fasoli białej i grochu.
Warzywa w diecie odchudzającej
Warzywa zawierają małą ilość kilokalorii w przeliczeniu na porcję tych produktów, przyczyniają się więc do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Mogą też zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II. Produkty zawierające błonnik, jak np. warzywa, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii. Warzywa zawierają dużo wody i mało węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu.
Jeśli nie chcesz aby odchudzanie skończyło się niedoborami pokarmowymi, a co za tym idzie – osłabieniem, anemią, wypadaniem włosów, pogorszeniem cery to postaw na witaminy i składniki mineralne zawarte w warzywach.
Możesz też wspomóc się suplementacją. Najczęstszy niedobór minerałów podczas diety odchudzającej to: ·
- Niedobór magnezu – przy stosowaniu diet wysokobiałkowych, które zwiększają zapotrzebowanie na magnez lub zbyt bogatych w błonnik, który może zmniejszyć wchłanianie magnezu z pożywienia. Polecamy bioMAGNEZ Dead Sea z witaminami B6 i B12.
- Niedobór cynku – przy stosowaniu długotrwale diet niskokalorycznych i nieprawidłowo zbilansowanych. Polecamy bioMAGNEZ Premium + witamina B6+Witamina B12 + cynk.
- Niedobór wapnia – gdy dieta jest uboga w produkty mleczne. Polecamy bioMULTIMINERAŁY +D3 z wapniem, potasem, magnezem i cynkiem.
Warzywa zwykle mają niską wartość energetyczną, choć zdarzają się takie, które zawierają skrobię i mają wyższy indeks glikemiczny. Należą do nich: ziemniaki, marchew gotowana, buraki, bób, kukurydza, groszek zielony, fasola. Warzywa strączkowe mają również wysoką zawartość białka, a co za tym idzie mają wyższą kaloryczność.
Najmniej kalorii mają: cebula, pomidor, ogórek, fasolka szparagowa, szparagi, szpinak, bakłażan, boćwina, cukinia, brokuły, kapusta, papryka, por, rzodkiewka, cykoria, dynia, kalafior, kalarepa, seler korzeniowy i naciowy.