Świadomość tego, jak ważna jest zdrowa dieta, jest coraz bardziej powszechna. Zdajemy sobie sprawę, że decyzja o tym, jaki produkt kupimy, jak przyrządzimy i zjemy, wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie. Równie ważne jak to, co zjemy jest sposób przygotowania posiłku. Różne sposoby przygotowywania potraw np. gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, smażenie, gotowanie w mikrofalówce, pieczenie, grillowanie zmieniają zawartość składników mineralnych i witamin. Straty składników odżywczych podczas przetwórstwa, przechowywania czy przygotowania posiłku mogą być naprawdę znaczące. Obieranie, moczenie, rozdrabnianie, ekspozycja na światło, a potem obróbka termiczna – to wszystko wpływa na ostateczną odżywczość spożywanego posiłku. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z kilkoma zasadami, które pomogą nam w podjęciu różnych decyzji w naszej kuchni.
Jakie są najbardziej nietrwałe składniki odżywcze?
Do najbardziej nietrwałych składników odżywczych z pewnością można zaliczyć: witaminę C, potas, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Potas można uzupełnić w diecie korzystając z suplementu Biofarmacji bioPotas 750mg. Można rozpuścić go w wodzie czy innym napoju, smoothie, koktajlu owocowym.
Jakie są zasady podczas gotowania?
Podczas gotowania straty cennych składników wynoszą 30%-50%, natomiast sama żywność staje się lepiej strawna. Gotowanie zmniejsza poziom zawartości potasu, sodu, cynku i fosforu.
Mrożone warzywa należy wrzucić bez wcześniejszego rozmrażania. Oprócz zachowania lepszej tekstury i jędrności zachowują więcej składników odżywczych. Po ugotowaniu nie przechowywać w wodzie. Aby zmniejszyć straty witamin i związków mineralnych można wrzucić warzywa do już wrzącej wody, a nie do zimnej, gotując długi czas. Wyjątek to zielone warzywa.
Jakie są zasady podczas pieczenia?
Porównując pieczenie do gotowania, smażenia i obróbce w mikrofali, to właśnie podczas pieczenia następują najmniejsze straty witamin i minerałów. Im dłuższe pieczenie tym utrata witaminy C jest większa. Przy 15 minutowym pieczeniu w 180 stopniach strata witaminy C jest znikoma.
Jakie są zasady przygotowywania na parze?
Gotowanie na parze jest najlepszym sposobem przygotowywania posiłków. Straty cennych składników są najmniejsze.
Jakie są zasady podczas smażenia?
Smażenie jest najbardziej niezdrowym sposobem przyrządzania posiłków, ponieważ wymaga użycia dodatkowych tłuszczy. Tłuszcze rafinowane podczas wysokiej temperatury stają się szkodliwe dla zdrowia. Podczas smażenia powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Jakie są zasady podczas grillowania? Ubytek wartości odżywczych podczas grillowania wynosi około 40%. Podczas mocnego przypiekania, zwęglania grillowanych potraw wytwarza się akrylamid. Jest to substancja niebezpieczna dla zdrowia. Podczas grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Aby zmniejszyć ich ilość należy ograniczyć dymienie podczas tej obróbki termicznej.
Jakie są zasady podczas gotowania w kuchence mikrofalowej?
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej straty składników odżywczych są mniejsze niż podczas gotowania, smażenia, grillowania.
Jak mogę zachować cenne składniki w produktach?
Jakie są najbardziej nietrwałe składniki odżywcze?
Do najbardziej nietrwałych składników odżywczych z pewnością można zaliczyć: witaminę C, potas, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B. Potas można uzupełnić w diecie korzystając z suplementu Biofarmacji bioPotas 750mg. Można rozpuścić go w wodzie czy innym napoju, smoothie, koktajlu owocowym.
Jakie są zasady podczas gotowania?
Podczas gotowania straty cennych składników wynoszą 30%-50%, natomiast sama żywność staje się lepiej strawna. Gotowanie zmniejsza poziom zawartości potasu, sodu, cynku i fosforu.
Mrożone warzywa należy wrzucić bez wcześniejszego rozmrażania. Oprócz zachowania lepszej tekstury i jędrności zachowują więcej składników odżywczych. Po ugotowaniu nie przechowywać w wodzie. Aby zmniejszyć straty witamin i związków mineralnych można wrzucić warzywa do już wrzącej wody, a nie do zimnej, gotując długi czas. Wyjątek to zielone warzywa.
Jakie są zasady podczas pieczenia?
Porównując pieczenie do gotowania, smażenia i obróbce w mikrofali, to właśnie podczas pieczenia następują najmniejsze straty witamin i minerałów. Im dłuższe pieczenie tym utrata witaminy C jest większa. Przy 15 minutowym pieczeniu w 180 stopniach strata witaminy C jest znikoma.
Jakie są zasady przygotowywania na parze?
Gotowanie na parze jest najlepszym sposobem przygotowywania posiłków. Straty cennych składników są najmniejsze.
Jakie są zasady podczas smażenia?
Smażenie jest najbardziej niezdrowym sposobem przyrządzania posiłków, ponieważ wymaga użycia dodatkowych tłuszczy. Tłuszcze rafinowane podczas wysokiej temperatury stają się szkodliwe dla zdrowia. Podczas smażenia powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Jakie są zasady podczas grillowania? Ubytek wartości odżywczych podczas grillowania wynosi około 40%. Podczas mocnego przypiekania, zwęglania grillowanych potraw wytwarza się akrylamid. Jest to substancja niebezpieczna dla zdrowia. Podczas grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Aby zmniejszyć ich ilość należy ograniczyć dymienie podczas tej obróbki termicznej.
Jakie są zasady podczas gotowania w kuchence mikrofalowej?
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej straty składników odżywczych są mniejsze niż podczas gotowania, smażenia, grillowania.
Jak mogę zachować cenne składniki w produktach?
- Im mniejszy czas przechowywania tym mniejsza strata składników, dlatego warto jeść owoce sezonowe.
- Najlepiej jeść produkty surowe lub mrożone. Unikać produktów przetworzonych.
- Pomidorów nie przechowuj w lodówce.
- Płukać produkty szybko i zimną wodą. Wyjątek to nasiona strączkowe.
- Warzywa i owoce obierajmy jak najcieniej – najwięcej składników jest tuż pod skórką.
- Warzywa na surówkę kroimy tuż przed podaniem, aby zminimalizować utratę witaminy C.
- Należy stosować jak najniższą możliwą temperaturę i dokonywać obróbki w jak najkrótszym czasie.
- Najlepiej zjeść produkty od razu po przyrządzeniu.