Potas jest niezbędnym pierwiastkiem dla organizmu człowieka. Jest odpowiedzialny za nawodnienie, utlenienie organizmu, zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jest koniecznym składnikiem przy regulacji gospodarki sodowo-potasowej. Wpływa na pracę wielu układów: nerwowego, trawiennego, mięśniowego. Wraz z magnezem wpływa na obniżanie ciśnienia krwi, prawidłową pracę serca, a także skurcze i rozkurcze mięśni. Pomaga oczyszczać organizm z ubocznych produktów przemiany materii.

Podczas ciąży potas potrzebny jest przede wszystkim do regulowania ciśnienia krwi. Nadciśnienie w ciąży jest niebezpieczne i niesie ze sobą poważne ryzyko dla płodu. Może powodować niedotlenienie dziecka, zaburzenia jego rozwoju, a także być przyczyną przedwczesnego porodu.

Jakie są przyczyny niedoboru potasu w ciąży?

W ciąży niedobór potasu najczęściej spowodowany jest wymiotami, które pojawiają się u przeważającej części kobiet podczas ciąży. Zazwyczaj są to tzw. „poranne mdłości”, które zaczynają występować  w pierwszym trymestrze ciąży i dość szybko ustępują, choć niektóre panie, muszą nauczyć się z nimi funkcjonować przez dłuższy czas, ponieważ nie ma reguły odnośnie czasu ich trwania. Jest to zależne od stężenia hormonów, a każda ciąża jest trochę inna. Te uciążliwe poranne wymioty zwykle powodują tylko niewielkie niedobory, które łatwo można uzupełnić właściwą dietą lub suplementacją dostosowaną do potrzeb kobiet w ciąży.

Produkty Biofarmacji posiadają wszelkie wymagane certyfikaty bezpieczeństwa, mogą być stosowane podczas ciąży i karmienia piersią. Bezpiecznym preparatem potasowym jest bioPotas 750mg premium. Zazwyczaj potas suplementuje się równocześnie z magnezem, dlatego w ofercie Biofarmacji znajdziemy również preparat bioMAGNEZ 300mg i bioPOTAS 300mg. Przy decyzji o suplementacji, warto zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego ciążę.

Pozostałe przyczyny niedoboru potasu podczas ciąży to nadmierne pocenie się i przewlekłe biegunki. Na niedobór potasu są również narażone osoby, które mają choroby nerek, rozległe oparzenia skórne i przyjmujące leki obniżające poziom potasu w organizmie.

Jakie są źródła potasu?

Do swojej diety kobiety w ciąży powinny wprowadzić produkty bogate w potas.

Warto wzbogacić swoją dietę o:
  • orzechy, pestki słonecznika,
  • ryby,
  • mięso: drób, wołowina,
  • warzywa: pomidory, ziemniaki, seler, pietruszka i inne zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe np. fasola, soja, groch, ciecierzyca, soczewica, bób,
  • owoce: banany, awokado, kiwi,
  • suszone owoce: morele, śliwki, figi, jabłka, rodzynki,
  • nabiał,
  • jajka
  • kasza gryczana,
  • kakao, czekolada.
Jak uzupełnić potas kolorowym i smacznym koktajlem?

Organiczny potas Biofarmacji występuje w formie proszku, więc bardzo ciekawym pomysłem jest wzbogacenie swojego menu o koktajle owocowo-warzywne z dodatkiem suplementu, który ma neutralny smak, nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów ani technologicznych ulepszaczy.
Przykładowe koktajle potasowe:
  • pół banana ok.75 g, pół ananasa ok. 150g, saszetka bioPOTAS 300mg,
  • banan, roszponka (garść), morele suszone niesiarkowane, saszetka bioPOTAS 300mg,
  • pół awokado, pół banana, pół jogurtu naturalnego, szpinak (garść), miód (do smaku, ok dwie łyżeczki), saszetka bioPOTAS 300mg.  
11 maj, 2020 — Katarzyna Wychowanek