Cykl o odporności - Zrezygnuj z używek – alkohol (cz.2)
Badania nad wpływem alkoholu na odporność przeprowadził zespół naukowców z Chicago (2016 Afshar). Potwierdziły one jego negatywny wpływ na układ immunologiczny, który kilka godzin po spożyciu przechodzi do fazy przeciwzapalnej, a jego reakcje stają się osłabione. Polskie badania (2013 Jankowski) wykazały zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz zwiększoną podatność osób nadużywających alkoholu na infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby układu sercowo-naczyniowego, degenerację układu nerwowego, choroby wątroby i stany zapalne.
Dlaczego alkohol tak negatywnie wpływa na nasz poziom minerałów i odporność?
Alkohol powoduje zwiększone wydalanie moczu. Skutkiem jest odwodnienie i zaburzenia gospodarki elektrolitowej, co kończy się odczuwalnym „kacem”. Hamujący wpływ alkoholu na działanie hormonu wazopresyny powoduje wydalanie nadmiernej ilości płynów i soli mineralnych. Następuje szybka utrata bardzo ważnych elektrolitów: sodu, magnezu, wapnia i potasu, ponieważ aby organizm mógł zneutralizować alkohol, potrzebuje wodę i elektrolity z tkanek. Proces ten jest niebezpieczny, zwiększa ryzyko wielu chorób, a ponadto zaburza procesy przewodnictwa nerwowego i przyspiesza procesy starzenia skóry. Duża ilość alkoholu generuje stany zapalne przewodu pokarmowego, niszczy śluzówkę, powoduje biegunki, wymioty, zaburzenia motoryki jelit i upośledzenie wchłaniania np. witamin z grupy B, glukozy, cynku, a także zmniejsza ilość enzymów trawiennych. Niszczy dobre bakterie obecne w jelitach i zaburza ich prawidłowe działanie. Powoduje zwiększone wydalanie witaminy A i karotenoidów. Spożywanie alkoholu zwiększa podatność na zachorowanie na zapalenie płuc, gruźlicy i wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej, ponieważ zaburza pracę rzęsek w górnych drogach oddechowych i funkcję bariery ochronnej nabłonka w dolnych drogach oddechowych. Długotrwałe nadużywanie alkoholu niszczy narządy, które są powiązane z układem odpornościowym i uczestniczą w odpowiedzi immunologicznej czyli: węzły chłonne, śledzionę, wątrobę i szpik kostny.
Dlaczego elektrolity są tak ważne?
Elektrolity odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej, przewodzeniu impulsów nerwowych oraz utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia osmotycznego. Regulują pracę mięśni i wpływają na regenerację tkanek. Niedobory elektrolitów są niebezpieczne i prowadzą do odwodnienia. Na naszym blogu pojawił się artykuł poświęcony elektrolitom: Czym są elektrolity i jaki mają wpływ na organizm?
Jak uzupełnić utracone elektrolity?
Utracone elektrolity koniecznie należy uzupełnić. Sposoby na niedobory elektrolitowe to nawodnienie, suplementacja i modyfikacja diety o produkty bogate w minerały np. soki pomidorowe dla uzupełnienia sodu, banany dla uzupełnienia potasu, różne rodzaje sałaty dla uzupełnienia chlorku, jarmuż dla uzupełnienia wapnia, migdały dla uzupełnienia magnezu.
Produkty Biofarmacji są świetnym sposobem na uzupełnienie elektrolitów i nawodnienie organizmu. W naszej ofercie są elektrolityczne roztwory węglowodanów z solami mineralnymi: SPORT&JOINTS (magnez, potas, sód, cynk i wapń + glukozamina) oraz SPORT&CARDIO (magnez, potas, sód i cynk). Można tez zdecydować się na preparaty magnezowe wzbogacone witaminami B6 i B12 czyli organiczny magnez DEAD SEA z Morza Martwego lub organiczny bioMAGNEZ premium, ponieważ podczas spożywania alkoholu następuje gorsze wchłanianie witamin z grupy B i należy szybko uzupełnić ich niedobór.
Woda jest kluczowym elementem, który pomoże nawodnić organizm. Ciekawy artykuł na temat wody pojawił się na blogu Biofarmacji: Woda- źródło zdrowia. Produkty Biofarmacji występują w saszetkach w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie. To wygodny i praktyczny sposób aby razem z napojem dostarczyć wszystkich brakujących minerałów.
(C.d.n)
Zapraszamy do zapoznania się z trzecią i ostatnią częścią artykułu „Zrezygnuj z używek” z cyklu o odporności, który ukaże się już w przyszły czwartek.
Dlaczego alkohol tak negatywnie wpływa na nasz poziom minerałów i odporność?
Alkohol powoduje zwiększone wydalanie moczu. Skutkiem jest odwodnienie i zaburzenia gospodarki elektrolitowej, co kończy się odczuwalnym „kacem”. Hamujący wpływ alkoholu na działanie hormonu wazopresyny powoduje wydalanie nadmiernej ilości płynów i soli mineralnych. Następuje szybka utrata bardzo ważnych elektrolitów: sodu, magnezu, wapnia i potasu, ponieważ aby organizm mógł zneutralizować alkohol, potrzebuje wodę i elektrolity z tkanek. Proces ten jest niebezpieczny, zwiększa ryzyko wielu chorób, a ponadto zaburza procesy przewodnictwa nerwowego i przyspiesza procesy starzenia skóry. Duża ilość alkoholu generuje stany zapalne przewodu pokarmowego, niszczy śluzówkę, powoduje biegunki, wymioty, zaburzenia motoryki jelit i upośledzenie wchłaniania np. witamin z grupy B, glukozy, cynku, a także zmniejsza ilość enzymów trawiennych. Niszczy dobre bakterie obecne w jelitach i zaburza ich prawidłowe działanie. Powoduje zwiększone wydalanie witaminy A i karotenoidów. Spożywanie alkoholu zwiększa podatność na zachorowanie na zapalenie płuc, gruźlicy i wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej, ponieważ zaburza pracę rzęsek w górnych drogach oddechowych i funkcję bariery ochronnej nabłonka w dolnych drogach oddechowych. Długotrwałe nadużywanie alkoholu niszczy narządy, które są powiązane z układem odpornościowym i uczestniczą w odpowiedzi immunologicznej czyli: węzły chłonne, śledzionę, wątrobę i szpik kostny.
Dlaczego elektrolity są tak ważne?
Elektrolity odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej, przewodzeniu impulsów nerwowych oraz utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia osmotycznego. Regulują pracę mięśni i wpływają na regenerację tkanek. Niedobory elektrolitów są niebezpieczne i prowadzą do odwodnienia. Na naszym blogu pojawił się artykuł poświęcony elektrolitom: Czym są elektrolity i jaki mają wpływ na organizm?
Jak uzupełnić utracone elektrolity?
Utracone elektrolity koniecznie należy uzupełnić. Sposoby na niedobory elektrolitowe to nawodnienie, suplementacja i modyfikacja diety o produkty bogate w minerały np. soki pomidorowe dla uzupełnienia sodu, banany dla uzupełnienia potasu, różne rodzaje sałaty dla uzupełnienia chlorku, jarmuż dla uzupełnienia wapnia, migdały dla uzupełnienia magnezu.
Produkty Biofarmacji są świetnym sposobem na uzupełnienie elektrolitów i nawodnienie organizmu. W naszej ofercie są elektrolityczne roztwory węglowodanów z solami mineralnymi: SPORT&JOINTS (magnez, potas, sód, cynk i wapń + glukozamina) oraz SPORT&CARDIO (magnez, potas, sód i cynk). Można tez zdecydować się na preparaty magnezowe wzbogacone witaminami B6 i B12 czyli organiczny magnez DEAD SEA z Morza Martwego lub organiczny bioMAGNEZ premium, ponieważ podczas spożywania alkoholu następuje gorsze wchłanianie witamin z grupy B i należy szybko uzupełnić ich niedobór.
Woda jest kluczowym elementem, który pomoże nawodnić organizm. Ciekawy artykuł na temat wody pojawił się na blogu Biofarmacji: Woda- źródło zdrowia. Produkty Biofarmacji występują w saszetkach w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie. To wygodny i praktyczny sposób aby razem z napojem dostarczyć wszystkich brakujących minerałów.
(C.d.n)
Zapraszamy do zapoznania się z trzecią i ostatnią częścią artykułu „Zrezygnuj z używek” z cyklu o odporności, który ukaże się już w przyszły czwartek.