Rzodkiewka to królowa nowalijek. Należy do warzyw kapustowatych. Najczęściej myślimy o niej jako o dodatku do kanapki, ale rzodkiewka ma do zaoferowania dużo więcej. Jest warzywem niskokalorycznym, składa się z 95% z wody, można więc chrupać ją również podczas diet odchudzających.

Rzodkiewki, w zależności od odmiany, różnią się między sobą kolorem. Najczęściej spotykamy rzodkiewkę czerwoną, białą i czerwono-białą. Występuje również w innych kolorach: żółtym, fioletowym i czarnym. W zależności od odmiany rzodkiewki różnią się również wielkością i kształtem. Może być on kulisty, stożkowaty bądź wydłużony. Różnice występują w smaku, przede wszystkim w  stopniu ostrości. Wiosenne odmiany są delikatniejsze, łagodniejsze niż odmiany późniejsze.

Jakie składniki odżywcze zawiera rzodkiewka?

Rzodkiewki bogate są głównie w witaminy i minerały. Jej wartość energetyczna wynosi tylko około 16kcal na 100g. Jest źródłem białka i błonnika.

Witaminy występujące w rzodkiewce:
  • witamina A (m.in. wpływa na stan skóry),
  • witamina C (m. in. wpływa na elastyczność skóry),
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3,B5, B6) (m. in. wpływają na układ nerwowy, na wygląd skóry, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, na przemiany metaboliczne),
  • kwas foliowy (B9) (m.in. pełni funkcje regulacyjne),
  • witamina K (reguluje proces krzepnięcia krwi).
Minerały występujące w rzodkiewce:
  • żelazo (m.in. występuje w hemoglobinie i bierze udział w transporcie tlenu),
  • fosfor (m.in. wpływa na układ kostny),
  • cynk (m.in. wpływa na stan skóry, reguluje pracę trzustki),
  • potas(m.in. pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi),
  • siarka (m.in. odżywia włosy, skórę i paznokcie),
  • wapń (m.in.. wpływa na układ kostny),
  • sód (m.in. reguluje ciśnienie, wpływa na pracę serca, reguluje gospodarkę wodną w organizmie),
  • magnez(m. in. usprawnia koncentrację i pamięć),
  • miedź (m.in. bierze udział w wytwarzaniu kolagenu),
  • mangan (m. in. bierze udział w metabolizmie glukozy, wspomaga układ nerwowy).
Zawartość żelaza, miedzi i manganu ma duży wpływ na procesy krwiotwórcze.

Rzodkiewki zawierają kwercetynę – flawonol, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ma właściwości przeciwzapalne i oksydacyjne (hamuje powstawanie wolnych rodników), pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Olejki eteryczne zawarte w rzodkiewce pomagają w dolegliwościach towarzyszących przeziębieniom. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Co można przyrządzić z rzodkiewki?

Rzodkiewki można traktować jako samodzielną chrupiącą przekąskę, można również dekorować nią kanapki. Na śniadanie można przygotować twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Starta rzodkiewka może być dodatkiem do surówki lub sałatki obiadowej w kompozycji z innymi warzywami. Rzodkiewka pasuje również do chłodnika np. wraz z botwiną i ogórkiem.

Rzodkiewka jest bardzo ważnym dodatkiem do sosu tzatziki.

Rzodkiewkę można podawać również na ciepło np. w zapiekance makaronowej. Jadalne są również szczytowe liście młodej rzodkwi, dodaje się je do sałatek.

Czy każdy może jeść rzodkiewkę?

Rzodkiewka zawiera olejki gorczycowe i kwasy organiczne, więc powinny unikać jej osoby z chorobami trzustki, wątroby, dwunastnicy, zmagające się z nieżytem jelit, zespołem jelita drażliwego, choroba wrzodową. Z uwagi na zawartość glikozydów nie powinny spożywać jej osoby z chorobami serca. Przy kamicy fosforanowej rzodkiewki mogą być spożywane tylko w ograniczonych ilościach. Zdarzają się również alergie na rzodkiewkę, głównie z uwagi na zawarty w niej kwas salicylowy.

Bogactwo minerałów i witamin zawarte w rzodkiewce należy zastąpić wtedy innymi produktami lub pomyśleć o suplementacji.

Niedobory magnezu można uzupełnić produktami Biofarmacji np. bioMagnezem 300mg, bioMagnezem 500mg, BIO MAGNEZem B6 PREMIUM z witaminą B6, B12 i cynkiem, BIO MAGNEZem Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA z witaminą B6 i B12.

Na niedobory potasu polecamy: bioPotas 750mg

Wapń, potas, magnez i cynk
zawarty jest w BIO MULTIMINERAŁY + D3 Odporność Cynk 15mg.

Z uwagi na możliwość skażenia azotanami, rzodkiewkę należy kupować od sprawdzonych dostawców, z upraw ekologicznych lub pozyskiwać z własnego wysiewu.
13 kwiecień, 2020 — Katarzyna Wychowanek