Zdrowe odżywianie: szczypiorek
Czosnek szczypiorek zwany pospolicie szczypiorkiem jest niskokaloryczną zieloną rośliną – 100 g to 30kcal. Łatwo go wyhodować w przydomowym ogrodzie czy nawet w doniczce na parapecie. Właśnie teraz w maju, po ostatnich przymrozkach jest idealny czas aby wysiać go z nasion lub wysadzić z kępek bezpośrednio do gruntu.
Szczypiorek zawiera wodę, białko i węglowodany, w tym dużą ilość błonnika. Wysoka zawartość olejków eterycznych nadaje tej roślinie specyficzny i intensywny smak i aromat. Są one pomocne przy zwalczaniu infekcji, wspomagają również perystaltykę jelit.
Spożywanie szczypiorku wpływa na układ trawienny: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, wydzielanie kwasów w żołądku, działa lekko przeczyszczająco. Właściwości przeciwbakteryjne i dodatkowo przeciwgrzybicze ma również zawarta w szczypiorku allicyna. Ponadto ma działanie obniżające ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Zawartość karotenoidów (luteina, zeaksantyna) wpływa korzystnie i ochronnie na narząd wzroku.
Jakie składniki odżywcze zawiera szczypiorek?
Witaminy występujące w szczypiorku:
Świeży szczypiorek zyskuje swój mocny, ostry zapach po pokrojeniu na drobno. Kroi się go bezpośrednio przed podaniem posiłku, ponieważ z czasem gorzknieje. Świetnie spisuje się jako dekoracja kanapek, zapiekanek, ziemniaków, makaronu, pomidorów, twarogów, majonezu, sosów, dipów, potraw z ryb.
Bardzo dobrze smakuje w wiosennych sałatkach np. sałatki z rzodkiewki i ogórków. Pasuje do chłodniku. Bardzo dobrze pasuje do jajek i potraw z jaj typu omlet, jajecznica, pasta jajeczna.
W kuchni można też wykorzystywać suszony szczypiorek. Dodać go można do zupy np. do zupy-kremu. Suszony szczypiorek może być składnikiem własnej mieszanki ziołowo-przyprawowej do wzbogacania smaku potraw. Niestety suszenie i gotowanie prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych.
Czy każdy może jeść szczypiorek?
Szczypiorek to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Przynależy do rzędu szparagowców jak czosnek, cebula i por. Osoby, które po spożyciu wyżej wymienionych roślin maja reakcję uczuleniową lub nietolerancji nie powinny spożywać również szczypiorku.
Nie poleca się go też w stanach nadkwasoty, przy chorobach wrzodowych, przy zapaleniach żołądka, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Duże spożycie szczypiorku może spowodować biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dekorując swoje potrawy szczypiorkiem jemy go zaledwie kilka gramów, więc dostarczenie ważnych dla zdrowia składników jest niewielkie. Jeżeli cierpimy na niedobory mineralne, należy zmodyfikować i ulepszyć swoja dietę lub wesprzeć się suplementacją. Niedobory magnezu można uzupełnić organicznymi magnezami z Biofarmacji np. bioMagnezem 300mg, bioMagnezem 500mg, biomagnezem B6 PREMIUM z witaminą B6, B12 i cynkiem, biomagnezem Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA z witaminą B6 i B12. Na niedobory potasu polecamy: bioPotas 750mg. Zestaw minerałów: Wapń, potas, magnez i cynk zawarty jest w bioMULTIMINERAŁY + D3 Odporność Cynk 15mg. W ofercie pojawił się też cynk – organiczny bioCynk Premium 30mg.
Musimy pamiętać, że dieta powinna być zdrowa, wartościowa i zróżnicowana, zawierająca również wiele innych warzyw, owoców i innych produktów bogatych w witaminy i związki mineralne.
Szczypiorek zawiera wodę, białko i węglowodany, w tym dużą ilość błonnika. Wysoka zawartość olejków eterycznych nadaje tej roślinie specyficzny i intensywny smak i aromat. Są one pomocne przy zwalczaniu infekcji, wspomagają również perystaltykę jelit.
Spożywanie szczypiorku wpływa na układ trawienny: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, wydzielanie kwasów w żołądku, działa lekko przeczyszczająco. Właściwości przeciwbakteryjne i dodatkowo przeciwgrzybicze ma również zawarta w szczypiorku allicyna. Ponadto ma działanie obniżające ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Zawartość karotenoidów (luteina, zeaksantyna) wpływa korzystnie i ochronnie na narząd wzroku.
Jakie składniki odżywcze zawiera szczypiorek?
Witaminy występujące w szczypiorku:
- witamina A (m.in. wpływa na stan skóry),
- witamina B1 (m. in. bierze udział w przemianie węglowodanów, ma regulacyjny wpływ na układ nerwowy),
- witamina B2 (m. in. bierze udział w procesach krwiotwórczych, wpływa na układ nerwowy, pokarmowy, oddechowy, na narząd wzroku),
- witamina B3 (m.in. poprawia kondycję włosów),
- witamina B5 (m. in. posiada funkcje regulacyjne, bierze udział w regeneracji skóry),
- witamina B6 (m. in. bierze udział w przemianach aminokwasów, węglowodanów i tłuszczy),
- B9 czyli kwas foliowy (m.in. pełni funkcje regulacyjne, wpływa na układ nerwowy, wspomaga rozwój płodu zapobiegając uszkodzeniu cewy nerwowej),
- witamina C (m. in. wpływa na elastyczność skóry),
- witamina E (m. in wpływa na stan zdrowia skóry),
- witamina K1 (m. in. reguluje proces krzepnięcia krwi).
- potas (m.in. pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi),
- wapń (m.in.. wpływa na układ kostny),
- żelazo (m. in. niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia),
- siarka (m. in. działa antybakteryjnie, wpływa na elastyczność skóry),
- cynk (m. in. wpływa na stan zdrowia skóry, włosów i paznokci),
- fosfor (m.in. wpływa na układ kostny),
- magnez (m. in. usprawnia koncentrację i pamięć),
- miedź (m.in. bierze udział w wytwarzaniu kolagenu),
- sód (m.in. reguluje ciśnienie, wpływa na pracę serca, reguluje gospodarkę wodną w organizmie),
- selen (m. in wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy).
Świeży szczypiorek zyskuje swój mocny, ostry zapach po pokrojeniu na drobno. Kroi się go bezpośrednio przed podaniem posiłku, ponieważ z czasem gorzknieje. Świetnie spisuje się jako dekoracja kanapek, zapiekanek, ziemniaków, makaronu, pomidorów, twarogów, majonezu, sosów, dipów, potraw z ryb.
Bardzo dobrze smakuje w wiosennych sałatkach np. sałatki z rzodkiewki i ogórków. Pasuje do chłodniku. Bardzo dobrze pasuje do jajek i potraw z jaj typu omlet, jajecznica, pasta jajeczna.
W kuchni można też wykorzystywać suszony szczypiorek. Dodać go można do zupy np. do zupy-kremu. Suszony szczypiorek może być składnikiem własnej mieszanki ziołowo-przyprawowej do wzbogacania smaku potraw. Niestety suszenie i gotowanie prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych.
Czy każdy może jeść szczypiorek?
Szczypiorek to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Przynależy do rzędu szparagowców jak czosnek, cebula i por. Osoby, które po spożyciu wyżej wymienionych roślin maja reakcję uczuleniową lub nietolerancji nie powinny spożywać również szczypiorku.
Nie poleca się go też w stanach nadkwasoty, przy chorobach wrzodowych, przy zapaleniach żołądka, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Duże spożycie szczypiorku może spowodować biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dekorując swoje potrawy szczypiorkiem jemy go zaledwie kilka gramów, więc dostarczenie ważnych dla zdrowia składników jest niewielkie. Jeżeli cierpimy na niedobory mineralne, należy zmodyfikować i ulepszyć swoja dietę lub wesprzeć się suplementacją. Niedobory magnezu można uzupełnić organicznymi magnezami z Biofarmacji np. bioMagnezem 300mg, bioMagnezem 500mg, biomagnezem B6 PREMIUM z witaminą B6, B12 i cynkiem, biomagnezem Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA z witaminą B6 i B12. Na niedobory potasu polecamy: bioPotas 750mg. Zestaw minerałów: Wapń, potas, magnez i cynk zawarty jest w bioMULTIMINERAŁY + D3 Odporność Cynk 15mg. W ofercie pojawił się też cynk – organiczny bioCynk Premium 30mg.
Musimy pamiętać, że dieta powinna być zdrowa, wartościowa i zróżnicowana, zawierająca również wiele innych warzyw, owoców i innych produktów bogatych w witaminy i związki mineralne.